Sanat Senin İçindir

Yağlı Boyaya Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Oldukça sıkıntılı bir yılı geride bıraktığımız ve yeni yıla yeni umutlarla girdiğimiz şu günlerde hayatın yoğun temposundan, kargaşasından biraz olsun kurtulmak için sanat daima bir çözüm olarak karşımızda durmaktadır. Resim çizmek, boyamak renkler ile dans etmek çizgilerin gittiği yerlere sizleri de götürmesine izin vermek bir terapi yöntemi olarak tavsiye edilebilir. Kara kalem çalışmalarının, sulu boyaların veya yağlı boya tekniklerinin sizi bu kargaşada rahatlatacağından hiç şüphem yok. Hem renkleri doyasıya hissetmek hem de yapılabilecek hataları en iyi örtebilecek teknik olması dolayısı ile yeni başlayanlara benim tavsiyem yağlı boya olacaktır. Yüzyıllardır eskimeyen, değer kaybetmeyen bu teknik uzun bir süre de değer kaybetmeyecek gibi duruyor. Hatta yakın tarihte Banksy’nin kendini imha eden “ Kırmızı Balonlu Kız” isimli tablosu bize tablonun parçalara ayrılmasının bile değer kaybettirmediğini göstermişti.

Picasso, Van Gogh, Frida Kahlo, Salvador Dali, Monet gibi birçok ünlü ressamın iz bıraktığı bu tekniğe sizin de merakınız varsa işte yeni başlayacaklara bazı öneriler;
Öncelikle kendinize en azından şimdilik orta kalite malzemeler edinmelisiniz. 12’li ana renklerin olduğu bir yağlı boya seti, en az 3 boy fırça (detaylar için ince, orta ve zemin için kalın) boya inceltici resim yağı, renleri karıştırabileceğimiz bir palet (veya aynı işlevi görebilecek düz bir kapta işinizi görebilir) tuval ve benim de bazen üşenim yapmadığım ama sizin mutlaka yapmanızı tavsiye ettiğim fırça yıkama adımı için terebentin (benim gibi üşenir ve boyaların fırçada kurumasına izin verirseniz fırçalarınızı bir müddet zeytinyağında bekletmek işinizi kolaylaştıracaktır.) belki ilerde bir şövale bile alırsınız. Çizmek istediğiniz şeye karar verdikten sonra direk boyalara girişmeden önce kurşun bir kalem ile fazla bastırmadan resmin taslağını çizmek boyama işleminizi oldukça kolaylaştıracaktır. Eğer elinizdeki bir resmi tuvale aktaracaksanız ki yeni başlayanlara tavsiyem bu olacaktır. Çünkü boyutlandırma ve perspektif gibi unsurları yakalamak için bu yöntem daha kolaydır. Kareleme tekniği ile yani elinizdeki resmi ve tuvalinizi eşit karelere ayırıp kare kare çizim yapmak daha kolay olacaktır. Sonrasında ise renklendirmeleriniz yapabilirsiniz ve unutmadan en önemli tavsiye arkaya hafif bir müzik açıp zihninizi serbest bırakın.

Bol renkli günler dilerim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir