Dünyamızı Saran Motivasyon

Günlük hayatımız içerisinde birçok eylemde bulunuruz. Bunların gerçekleştirmemizde nedensel veya amaçsal bağlamlar bulunur. Yemek yeriz çünkü acıkmışızdır ya da matematik sınavına çalışırız çünkü başarılı olmak isteriz. Gayelerimizin yolunda ilerlerken ara sıra ayağımıza taşlar değebilir veya an olur yürümek için gerekli gücü içimizde hissetmeyebiliriz. İşte burada motivasyon kavramanı karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram güdü ve güdülenme olgularını ifade eder.
Güdülenme içten kendimizce yarattığımız bir alan olabilir. Ya da dışardan; arkadaş, aile, sosyal gruplar, belki de hiç tanımadığımız insanların üzerimizde olgusal olarak bıraktığı izleri temsil edebilir. Güdü, hareketlerimize yön veren bir güçtür. Hem başlangıçta hem de sürdürme noktasında bize yardımcı olur.
Nedir Motivasyon?
Motivasyonu bir ışık gibi görebiliriz. Yürümek istediğimiz yolu aydınlatan, adımlarımızı atarken korkuyu kenara bıraktıracak bir ışıktır. Nasılsa karanlık olmayan bir güzergahta adımlarımızdan emin oluruz: amacımızı gerçekleştirmek için ilerken de bir motivasyona sahip isek daha rahat hareket ederiz. Bu motivasyon bazen bir annenin başarılı olacağına inanıyorum sözü gibi dışarıdan bir yerden bizi yüreklendirme şeklinde de gelebilir.
Neden Motive Olmalıyız?
İnsan varoluşunun itibariyle hep hareket noktasında olmuş. Her zaman amaçları, yapmak istedikleriyle toplumda yer almıştır. En basit örneği olarak bile daha beş yaşındaki bir çocuğa bile büyüyünce ne olmak istersin diye sorarız. Aslında önemli olan ne soru ne de cevaptır. Öğretmen olmak isteyen bir çocuğun, öğretmen olmak üzerine onu motive eden bir nedeni, bir öğretisi vardır. Büyüdüğümüzde, dünya kadar problem ile başa çıkmak durumunda kaldığımızda, başarmak istediğimizde de durum bundan farklı değildir. Olgun bir bireyin de başarmak istediği şeylerin altında onu tatmin edeceğine inandığı arzuları vardır. Maddi, manevi onu mutlu kılabilecek şeylerdir bunlar. İşte motivasyon kazanmak istediğimizde veya motivasyonumuzu yitirme eşiğine geldiğimizde bu soruları kendimize sormalıyız. Neden istiyorum bunu başarmak, başarılı olursam neler kazanırım, ya da başarısız olduğumda kaybedeceğim neler bunların cevaplarını bulduğumuzda kendimizden emin daha istekli olabiliriz.
Motivasyon konusunda bir etken de özgüvenimizdir. Kendimize olan inancımız, hedeflediğimiz şeyleri yaşama arzumuzu tetikler. Kimi zaman halletmek istediğimiz konunun boyumuzu aştığını hissedebiliriz. Bu evrede bir soluk almalı ve kenara çekilmeliyiz. Yapamadıklarımızın yanı sıra yaptığımız şeyleri düşünmeli, bunların çözüm aşamalarında yine tökezlediğimizi ama ilerlemekten vazgeçmediğimizde bir sonuca ulaştığımızı hatırlamalıyız. Kendimiz için oluşturduğumuz imajın içini korkuları değil gücü koymalıyız.
Motivasyon Kazanmada Etkenler
Nasıl motivasyon kazanırım diye bir araştırma yaptığımızda birçok yazı, kitap, film karşımıza çıkar. Bunların çoğunda da bir başarı hikayesi anlatılır. Ana kahramanın önüne bir sürü engel çıkmasına, zaman zaman yılma noktasına gelmesine rağmen vazgeçmemiştir. Bunların hepsi içimizde var olan ışığın açığa çıkmasında bize yardımcı olabilir. Ama motivasyon insanın içinde olmayan hiçbir şeyi gün yüzüne çıkaramaz. O bizde bulunan tüm gücü hatırlamamıza yardım eden bir dayanaktır.
Motivasyonumuzu sağlarken her yol bizim için bir itici güç olmayabilir. Yaşadığımız şeyler yolumuza set koyabilir ya da biz bu setleri kendi elimizle inşa edebiliriz. Hem kendimizin hem de toplumun bizim için oluşturduğu bir kimlik vardır. Hangi konularda başarılı olacağımız, nelerin üstesinden gelebileceğimiz veya nelerin bizim boyumuzu aşacağı belli kalıpların içerisine sokuşturulmuştur. Bizden beklenenleri yapma noktasında zorluk yaşadığımızda omzumuzda ağı bir yük hissedebilir ve neticesinde motivasyonumuzu yitirebiliriz. Veya daha iyi işler başarabilecek iken daha azını halledebilir etiketine maruz kaldığımızda daha fazlasını yapmaya motivasyon kazanmaya yeltenmeyebiliriz. İşte bu noktada da hayallerimizi, neyi gerçekleştirmek istediğimizi, nerde olmayı hedeflediğimizi yine kendi içimize sormalıyız. Bulduğumuz cevaplar rotamızı belirlemekte bize yardımcı olacaktır. İşte aradığımız güç olan motivasyonu da yine burada bulabiliriz.

Fatma Sevinç

Sosyolog. 27 yaşında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir